Aparat de cafea – tehnologii inteligente care-ți prepară cafeaua perfectă

aparat de cafea

Există din ce în ce mai multe aparate de cafea, de toate tipurile, mari, mici, late, înguste, pentru călătorie, unul mai deștept ca și altul, care să-ți prepare o cafea gustoasă, doar cu apăsarea unui buton pentru a-ți putea începe ziua bine.

Giovani Achille Gaggia a făcut primul aparat de cafea din lume, fără a schimba gustul cafelei. Aparatul de espresso se numea „Illetta” după soția lui. Datorită acestei invenții inedite s-au inventat automate de cafea mult mai inteligente pentru a putea ușura acest proces.

Espressoarele inteligente sunt din ce în ce mai populare și achiziționate de extrem de multe persoane. Probabil, chiar și tu ai unul acasă. Sunt ușor de folosit și la îndemână. Este mult mai ușor dacă apeși pe un buton pentru a-ți prepara cafeaua, decât dacă ai face-o tu la ibric.

Calitatea cafelei făcută la espressorul automat depinde de brandul și de modelul aparatului de cafea.

Cum funcționează un aparat de cafea?

Pentru a putea bea acea cafea, trebuie să înveți cum funcționează acel aparat de cafea. Primul pas pe care trebuie să-l faci este să adaugi apă în rezervor. Rezervorul diferă de la un automat la altul, iar cantitatea de apă folosită este importantă în calitatea cafelei.

Pompa este un alt element important. Sunt două tipuri de pompe: vibratoare și rotabia. Fiecare are un scop anume. Pompa împinge apa pentru a ajunge în rezervor, iar acolo este încălzită. Există și posibilitatea de a te conecta la aparat și de a controla temperatura apei cu o aplicație.

Rezervorul poate să fie unic sau dublu. Cel unic are doua termostate și un element de încălzire. Un termostat este pentru presiune, iar celălalt pentru producerea de abur. Rezervorul dublu pompează apa în două rezervoare. În unul se încălzește cafeaua și în celălalt se produce aburul.

Există și un schimbător de căldură. Temperaturile apei sunt de două tipuri și ele nu vor fi în contact niciodată. Thermoblock-ul este o bucată de metal cu o bobină de încălzire atașată. Bucata de apă se încălzește și se încălzește apa care se va transforma în abur.

Tipuri de aparate de cafea

Alegerea unei mașini de cafea potrivite poate influența semnificativ calitatea și comoditatea preparării băuturii tale preferate. În funcție de nevoi și preferințe, există trei tipuri principale de aparate de cafea pe care le poți considera.

  • Cafetiere cu filtru

Acestea sunt ideale pentru cei care doresc să prepare cantități mari de cafea fără complicatii. Un rezervor de apă se încălzește și permite apei să se scurgă prin cafeaua măcinată, rezultând o carafă plină de cafea fierbinte, menținută la temperatura optimă de o placă încălzitoare.

Avantajele includ costul accesibil și simplitatea utilizării. Totuși, durează între 10-15 minute pentru a prepara cafeaua și necesită curățarea filtrului după fiecare utilizare.

  • Espressoare cu capsule

Popularitatea acestora a crescut datorită rapidității și ușurinței de utilizare. Întreaga operare presupune doar adăugarea apei și plasarea unei capsule de cafea.

Sunt disponibile și opțiuni pentru băuturi reci, iar curățarea este minimă. Principalele limite sunt necesitatea utilizării capsulelor compatibile cu marca aparatului și necesitatea decalcifierii periodice, deși acest proces este simplu și accesibil.

  • Espressoare cu cafea boabe sau măcinată

Aceste aparate sunt dedicate iubitorilor de cafea care preferă un gust intens și personalizat. Cu toate că nu sunt la fel de intuitive ca modelele cu capsule, aceste espressoare oferă flexibilitate în alegerea tipului de cafea și posibilitatea de a prepara diverse băuturi, precum Americano, macchiato sau mocca. Deși unele modele de aparat de cafea acceptă și capsule, majoritatea necesită curățare zilnică și sunt limitate la prepararea a doar câteva cești la un moment dat.

Cum folosești un aparat de cafea?

Pașii care trebuie îndepliniți pentru a prepara o cafea gustoasă sunt:

  • Umpli rezervorul cu apă și te asiguri că are și cafea în rezervor
  • Alegi ce mărime dorești (mică, medie, mare) și apeși butonul
  • Pui o cană sub duza de cafea

După ce ai făcut acești pași, aparatul va pregăti cafea și se va umple ceașca.

Ce tipuri de cafea trebuie să folosești la espressor?

Tipurile de cafea depind de espressorul pe care îl ai tu, iar acestea sunt:

  • Cafea arabica
  • Cafea robustă
  • Capsule

Cafeaua arabica este mult mai apreciată de consumatorii de cafea prin gustul dulceag și aroma pe care o are, dar și prin faptul că nu este la fel de puternică la gust, conține puțină cofeină. Este mult mai ușor de preparat și este și mai scumpă decât cea Robustă. Aceasta este cultivată în America Centrală și de Sud. Originară din Etiopia.

Cafeaua Robustă are un gust mult mai puternic decât cea Arabica și este mai puțin aromată. Nu este la fel de apreciată ca și Arabica, dar este mai accesibilă de cumpărat și nu la fel de ușor de preparat, nici de cultivat. Originară din Congo, dar cultivată în Asia și Africa.

Capsulele de cafea sunt cafea măcinată și perfect dotată, ambalată în ambalaj de plastic sau aluminiu. Acestea au dimensiuni diferite. Unul din avantajele capsulelor este simplitatea și rapiditatea preparării unei cafele.

Automatele de cafea au fost făcute pentru a putea să-ți ușureze prepararea cafelei, fără a sta mult timp în bucătărie. Acestea te ajută să ajungi la o prospețime, culoare, cremozitate perfectă în puțin timp și fără efort.

About the Author: georgi

You May Also Like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *